0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Thee is een ontdekkingsreis pur sang

Geplaatst op 29 mei 2015 door TheeDirect.nl | Tags: historie, ontdekkingsreis, thee, losse thee | 0 reacties

Is thee nou echt zo bijzonder? - als wij de feiten mogen geloven in elk geval wel. Hoewel een ieder van ons zo zijn eigen voorkeur blijkt te hebben proberen wij massaal de nieuwste smaken. Deze worden dan net als bij wijn aan een uitvoerig smaaktest onderworpen. Naast de bekende zwarte- en witte theeën zijn er al vele zalige infusies op de handelsmarkt gekomen. - en wij zouden toch geen échte Hollanders zijn als we deze nieuwe theetjes volop negeren?

Eenzelfde nieuwsgierigheid wekte ooit ook de belanghartigen, ofwel donateurs achter het episch V.O.C. gebeuren. Nederlanders blijven thee ontdekken en als de wind achterna jagen. En juist dit 'jagen' mag, want thee is een ontdekkingsreis pur sang! - en wij van TheeDirect.nl namen en nemen jou er nog steeds in mee... alsof je er zelf bij was.

yuan Yuang-Dynastie

Yuang-Dynastie

In de blog 'Witte thee, een rijke geschiedenis' namen wij je mee naar de ‘Song-dynastie’, zo’n 960-1127 na Christus. Het was de tijd van ‘Vijf Dynastieën en Tien Koninkrijken’, een lange periode waarin China verdeeld was en regeringen in rap tempo afwisselden. Zo konden ook niet-Chinese volkeren hun eigen staten creëren. Na een lange periode van oorlog ontstond de Yuan-Dynastie rond 1279: een grootst Mongools Rijk. Dankzij hun bleef de thee bewaard en kwam het uiteindelijk in Europa aan.

amistad_11 Geketend onderweg naar de theeplantage

Hoe duur was de thee

Om het ontstaan van thee in Europa nog beter te begrijpen schreven wij het twee-delig blog: 'Hoe duur was de thee' en het vervolg op dit verhaal. Zo kon je de slavernij door de ogen van twee totaal verschillende tegenpolen bekijken. De slaven Trobie en Mea en de rijkeluis dochter Geertruida wiens ouders een theeplantage bezitten. - uiteindelijk kan men wel raden bij wie het verhaal beter afloopt.

Boston Tea Party

20131017-the-boston-tea-party-luis-arcas-brauner Het waren net échte Mohawk Indianen.

In 1773 was het juist een compleet ander verhaal wat thee betreft: het ging met kisten en al de zee in! Dit gebeurde onder leiding van de Sons of Liberty. Verkleed als Mohawk indianen klommen zij aan boord van maar liefst drie schepen. Ruim 342 kratten gingen overboord tijdens deze ijskoude nacht. Deze spannende blog kunt u op onze website terug vinden onder: 'Boston Thee Feest'.

Zwartbaard een piraat met passie voor thee

zwart Zwartbaard was de schrik van de zee.

Terug in de tijd, ergens voor 1773: in het jaar 1718, zittend in het hoekje van een hut leunt Zwartbaard met zijn woest prikkend zwarte baard tegen zijn kopje, hier nipt hij van échte zwarte thee.  Hij had er een gruwelijk hekel aan wanneer zijn crew aan de rum ging, zelf had hij hun liever thee voorgeschoteld. Dit was beter geweest voor de overwinning. Met een heldere blik op de wereld bereik je immers meer dan met een dronken geest, dit wist hij uit ervaring. Maar of het drinken van een kop thee hem in leven heeft gehouden lees je in de blog: 'Zwartbaard een piraat met passie voor thee'.

Theedokter Bontekoe

Cornelis_Bontekoe Cornelis Bontekoe

Het regent buiten en tijdens de gloriedagen van de V.O.C. tuurt één van de meest spraakmakende theedokters ooit: namelijk Dokter ‘Bontekoe’, ofwel: Cornelis Bontekoe uit het raam van zijn woning aan de Oudegracht te Alkmaar. Op een dag als vandaag moet het haast wel goed gaan wat de clientèlekring betreft. Bontekoe trekt een veer uit het inktpotje en lift deze met een sierlijk boogje omhoog, om vervolgens voorzichtig op het perkament een notitie te maken: “11 oktober, 1668 te Alkmaar”. Onze blog over deze bijzondere man is getiteld als: 'Theedokter Bontekoe'.

Jan Huygen meer dan een kinderliedje

jan1 Jan Huygen

Aan vele mensen waaronder Jan Huygen en zijn “Itinerario” danken wij nog altijd de ontdekking van specerijen en thee. Dit omdat hij beschreef dat men in Japan een kruid genaamd “Chaa” kent. Zodoende verkreeg de V.O.C. een juiste koers om uit te stippelen. - Maar zoals je kan lezen in de blog is 'Jan Huygen meer dan een kinderliedje', want hij was voor de scheepvaart erg belangrijk.

 Waar begint jouw ontdekkingstocht?

Al deze mensen hadden hun eigen theebelevenis, maar dat van hun hoeft niet jouw ervaring met thee te worden. Misschien zet jij wel hele andere stappen in de bijzondere wereld van thee. Wij van TheeDirect.nl zijn best benieuwd hoe jij van jouw losse theetjes geniet. - blijft het bij proeven of duik je steeds verder het diepe in, net als de mensen voor jouw generatie. Wij hopen je in de toekomst in elk geval nog genoeg te inspireren met boeiende persoonlijkheden uit de geschiedenis van thee. Ben jij er klaar voor!?

 

Tom de Vries