0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Hoe duur was de thee 2

Geplaatst op 11 februari 2015 door TheeDirect.nl | Tags: Landsheer, Lijfeigenaar, Slavernij, TheeDirect.nl, Theeplantage, Java, VOC, blog | 0 reacties

Hoe duur was de thee

Het vervolg op hoe duur was de thee: Hoewel er nooit enig bewijs geleverd is dat de VOC aan slavernij deed, voerden hun wel degelijk slaventransporten uit. Echter werden deze slaven omschreven als ‘lijfeigenen’. Slaven werden volgens eigen zeggen redelijk goed behandeld, op enkele straffen na. Ook hadden deze mensen geen rechten, waardoor je eigenlijk geen mens bent en daarmee ook geen deel uitmaakt van de samenleving. Om te kunnen ervaren hoe dit geweest moet zijn neem ik jullie dan ook graag weer mee terug in de tijd.

Java, Juli 1611, op de theeplantage. Hoewel de vrouw van David (slavennaam: Trobie) vastgehouden wordt in de kelder van de landsheer en ondertussen de meest gruwelijke dingen met haar gebeuren, kan Trobie niets anders doen dan hard door werken. Hoewel zijn doen- en laten gefocust is op wraak, heeft hij geen keus, anders zal dit de laatste dag zijn dat hij het daglicht zal zien. Helaas voor Trobie zal er pas na 1625 een wet ontstaan waarbij slaven hun landsheer of meester mogen aanklagen. Zelfs dan was het nog een groot risico geweest, want met onvoldoende bewijs zal je aan de strop eindigen wegens het afleggen van een vals aangifte. Het was in deze tijd zeker niet ongebruikelijk dat een landsheer kinderen had verwekt bij een slavin. En al was men op de hoogte, tongen zwegen zo stil, dat je enkel de wind kon horen ruisen.

Het was de avond van 16 op 17 juli dat Trobie’s vrouw Mea bebloed en strompelend van helse pijn zijn kant op kwam. - In haar ogen niets dan leegte. Zij laat zich vallen in de sterke arbeiders armen van haar man en hij knielt neer. Tegelijkertijd zal men in Amsterdam de veel te dure voorbereidingen gaan treffen omtrent de verjaardag van Geertruida. Kosten nog moeite zal worden bespaard opdat het een onvergetelijke dag zal worden. Een dag vol cadeaus betaald over de rug van slaven, bastaardkinderen en helse tijden. Onwetend als Geertruida is geniet zij van haar dag. Nooit twijfelt ze enig moment om haar ouders te vragen waar het geld vandaan komt.

Met onvoldoende bewijs zal je aan de strop eindigen
wegens het afleggen van een vals aangifte.

Hoewel in 1641 een slaaf pas een hoed mocht dragen wanneer deze Nederlands kon spreken- en verstaan, was iemand als Trobie een uitzondering voor zijn tijd. Al werkend in de plantage leerde hij zich beetje bij beetje het Nederlands eigen te maken. – En hoewel hij van tevoren wist dat zijn vrouw belaagd zou worden, kon hij niets doen. – weglopen was uit den boze en onhaalbaar. Toen Mea diezelfde nacht in zijn armen stierf liet zijn geweten hem nooit meer los. Het was diezelfde avond dat Trobie bij het huis van zijn landsheer inbrak, een broodmes wist te bemachtigen en iedereen om het leven bracht. Duistere wolken hingen boven de theeplantage, regen viel met bakken naar beneden en voor eventjes was het alsof zelfs de Hemel wist wat voor ellende er gaande was.

Anno 1990 zitten de nabestaanden van Trobie en Mea aan de eettafel. Het verhaal zien hun nog altijd als een heldendaad waar flink wat moed voor vereist was, ook al kostte het zijn leven. Zo vaak gebeurde het immers niet dat een slaaf in opstand kwam tegen zijn meester. Wanneer je hun vraagt hoe zij vrolijk aan de thee kunnen zitten trekt er een glimlach samen op het gelaat: wij zijn blij met onze vrijheden, maar we zullen nimmer nooit vergeten wat onze voorouders hebben moeten doorstaan. Dit blijven wij generatie op generatie doorgeven.

Tijdens het gehele VOC-tijdperk was de slavernij levend aanwezig. Het was de dag van 1 januari 1860 dat alle slaven hun vrijheid verkregen. Enkel in Nederlands-Indië werd de slavernij pas rond 1900 afgeschaft. – maar de rassenhaat bleef bestaan, vandaar dat Martin Luther King in 1963 zijn “I have a dream” betoging deed.

Eigenlijk is dit een ‘zwarte pagina’ te noemen in de geschiedenis van thee, een pagina die wij moderne Europeanen het liefst anders hadden gezien. – en hoewel tijden veranderen zal er nog steeds in sommige werelddelen slavernij gaande zijn.

Wij van TheeDirect.nl houden absoluut niet van slavernij, onze thee is puur, eerlijk en afkomstig van de juiste plantages. Verder is het ook nog eens lekker en verslavend. Kijk voor ons uitgebreid assortiment op onze website.

Tom de Vries