0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Jan Huygen meer dan een kinderliedje

Geplaatst op 5 maart 2015 door TheeDirect.nl | 0 reacties

We zijn bekend met het kinderliedje van Jan Huygen en zijn ton:  kinderen pakken elkaar bij de hand en vormen een rond kringetje. Zodra het liedje bij de derde regel: “Jan Huygen, Jan Huygen” aankomt staat de kring stil, laat iedereen elkaar los en vallen ze net als de ton neer. Maar Jan Huygen is meer dan een onbekende naam in een kinderliedje, hij is een befaamd Enkhuizer zeevaarder dat verre reizen naar Amerika, het Noordpoolgebied en Indië heeft gemaakt. Zijn geschreven teksten over gebruiken van volkeren en stammen werden door iedereen dat maar kon lezen, gelezen. – best bijzonder voor zomaar een man uit Enkhuizen. In de blog: ‘Hoe duur was de thee’ schreef ik al over hem, maar wie was Jan Huygen eigenlijk, sterker nog… wat ging er in hem om?

Uiteindelijk was Jan Huygen het reizen beu.
Hij nam een baan aan als penningmeester.

Het was 1594, de zon scheen en Jan Huygen stond op het punt deel te nemen aan een expeditie van Balthazar de Moucheron. – een Nederlands koopman en reder en daarmee dus eigenaar van meerdere schepen. Hij had sinds 1585 na de val van Antwerpen een handelshuis in Middelburg. Samen met Balthazar vonden zij via de Noordkaap een zeeweg naar Cathay en de specerijen-eilanden. Één van de expedities waarover hij in zijn “Itinerario”, dat in 1596 uitgegeven ging worden, zeker zal gaan schrijven. Hierin schrijft hij over zijn reizen en de specerijen die in Azië te verkrijgen waren, waaronder thee.

Jan_Huygen_van_Linschoten_ItinerarioDe uitgifte van zijn “Itinerario” vond plaats in Amsterdam, dit door niemand minder dan Cornelis Claeszoon, een echte Zuid-Nederlander. Deze had al de nodige ervaring met het uitgeven van studieboeken. Juist geografie en zeevaart trok hem enorm aan. Niet alleen wilde Cornelis het boek van Jan uitgeven, hij was er ook bijzonder enthousiast over. Kosten nog moeite werd er bespaard om het “Heerlijck Werck” van Huygen te verspreiden onder het belezen volk. Alle gebieden welke beschreven werden, konden op deze manier in kaart gebracht worden: zoals de westkust van Afrika en het Claeszoon onbekende Amerika. Het geheel werd zodoende voor het Nederlands volk een soort van atlas van de buiten-Europese gebieden.

Het “Itinerario” zou men tegenwoordig een heus zeemangids kunnen noemen. Niet alleen staat het vol met zeilaanwijzingen voor wederzijds verkeer tussen Portugal en Indië, maar ook voor overige landen als Amerika. Hoewel Jan Huygen niet de persoon is achter deze zeilaanwijzingen werd dit wel voor hem bij elkaar gezocht. Een waar collectors item voor de avonturier op zoek naar welvaart en nieuwe werelddelen.

Zijn nieuwe boek dat in 1601 verscheen over zijn expedities richting het Noorden werd lang niet zoveel gelezen als zijn “Itinerario”. Uiteindelijk was hij het reizen beu. Hij nam een baan aan als penningmeester. – hiermee ging hij over het geldverkeer van Enkhuizen. Huygen stierf uiteindelijk in 1611.

Aan vele mensen waaronder Jan Huygen en zijn “Itinerario” danken wij nog altijd de ontdekking van specerijen en thee. Dit omdat hij daarin schreef dat men in Japan een kruid genaamd “Chaa” kent. Zodoende verkreeg de V.O.C. een juiste koers om uit te stippelen.

 

Tom de Vries