0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Witte Thee, een rijke geschiedenis

Geplaatst op 10 februari 2015 door TheeDirect.nl | Tags: theedirect, blog, china, white tea, witte thee | 0 reacties

Witte thee

Witte thee, ik drink het wel vaker, voor mij persoonlijk is het vooral een lekker warm kopje thee dat jou als mens door alledaagse beslommeringen heen sleept. – tot vandaag tenminste. Iemand wees mij erop dat witte thee een rijke geschiedenis kent, één vol spanning en sensatie. Zelf denk ik daarbij gelijk aan een heerlijk avondje bankhangen met een nieuw seizoen van ‘Flikken Maastricht’. Het verhaal dat deze kennis met mij wilde delen overtreft werkelijk alles. Het is er één vol historie en mystiek over de Chinese geschiedenis en natuurlijk de vele vijanden. Oké, volgens mij heb ik nu jouw aandacht ook al getrokken denk ik zo. Trek alvast je huispak aan, pak die witte thee erbij en lees daarna maar aandachtig verder.

Tijdens mijn verhaal neem ik je mee terug naar een geheel ander tijdperk, namelijk de ‘Song-dynastie’, zo’n 960-1127 na Christus. Het was de tijd van ‘Vijf Dynastieën en Tien Koninkrijken’, een lange periode waarin China verdeeld was en regeringen in rap tempo afwisselden. Zo konden ook niet-Chinese volkeren hun eigen staten creëren. Één van deze staten tevens Koninkrijk was ‘Sichuan’ (het koninkrijk Shu) kende een tijd van welvaart, mede dankzij de export van witte thee. Uiteindelijk bracht de verdeeldheid veel ophef met zich mee, zowel onderling als bij de politiek. – er waren vele oorlogen gaande. Onschuldige mensen, waaronder ook zij die thee aan het plukken waren sneuvelden, waarvan ook vrouwen en kinderen. Met de aanvang van de ‘Song-Dynastie’ werd China eindelijk herenigd. – eind goed, al goed zou je denken.

Niets is minder waar, de ‘Song-Dynastie’ bestond uit twee periodes: namelijk de ‘Noordelijke Song’ en de ‘Zuidelijke Song’. Eerstgenoemde brak als eerste aan, deze bloeiende dynastie regeerde destijds over heel China. Ze kregen een onverwacht vijand, de ‘Jurchen’ een Toengoezisch volk gevestigd in Mantsjoerije. Dit strijdlustig maar vooral ook dapper en bloederig volk voerde tussen 1115 en 1122 flink wat oorlogen met de Song-Dynastie. Gelukkig waren er nog overlevenden, zij stichten uiteindelijk de ‘Zuidelijke Song’. – Terwijl ik dit neerpen kijk ik nog één keer diep in mijn kopje thee en denk bij mijzelf: ‘wat heb jij veel doorstaan’.

"Uiteindelijk bracht de verdeeldheid veel ophef met zich mee,
zowel onderling als bij de politiek"

Het was de ‘Zuidelijke Song’ dat China wilde heroveren, echter was dit achteraf niets meer dan een poging tot. – Het waren immers de Mongolen die hun laatste beetje gekoesterde hoop in mist deed verdwijnen. Zij stichten de Yuan-Dynastie rond 1279 en daarmee een grootst Mongools rijk. Maar hoe zit het nu met de witte thee? – deze bleef gelukkig bespaard. De Mongolen zorgden er namelijk voor dat hun kennis, goederen en arbeid over heel China werd verspreid. Papier en thee uit China vonden hun weg door het gehele rijk. – Met name Europa profiteert hier uiteindelijk van. Niet alleen de komst van thee was te danken aan de vindingrijke Mongolen, tevens de boekdrukkunst, het kompas en buskruit hebben wij aan deze mannen te danken. Het waren uiteindelijk de Portugese en Hollandse koopvaardij dat zwarte thee eind 15e begin 16e eeuw naar Europa wist te brengen. Dit omdat alleen deze thee zo lang houdbaar bleef. Voor witte thee moest men nog eventjes geduld hebben tot de jaren ’90.

Al met al is het drinken van deze thee wel heel bijzonder, gezien de omstandigheden. Het ontstond namelijk al tussen 960 en 1127 en pas vele honderden jaren later kwamen wij aan de beurt. – en weet je, de vijand ligt nog altijd verborgen om ons heen: lucht en zonlicht. Bewaar het daarom altijd op een donkere, koele, niet vochtige plaats. Maar goed, altijd beter dan een stel woeste Jurchen dat je deur in komt trappen toch!?

Bij TheeDirect.nl heeft u altijd keus uit een ruim aanbod van 'Witte Thee'. Wat te denken van 'Japanse Kersenbloesem' of de 'Popoff St.Petersburg mix', tevens is er ruim keus aan Chinese variaties, zoals de 'China Mao Feng', 'China Pai Mu Tan' of juist die lekkere 'China White Buds Mao Jian Superrior Jingjing'.

Zo kunt u thuis nog eens heerlijk nagenieten van Witte Thee en zijn rijke geschiedenis.

Tom de Vries

timeline blog 1