0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Van kruidenvrouw tot heks

Geplaatst op 14 maart 2015 door TheeDirect.nl | Tags: heksen, specerijen, Kruidenvrouw, TheeDirect.nl | 0 reacties

Cultuurhistorisch gezien heeft ‘Thee’ een belangrijke plek veroverd op onze wereldkaart. Door de eeuwen heen heeft rijk tot arm zich erover gebogen. – Wat is nu eigenlijk de geheime kracht achter dit warm, soms helend goedje? Wij van TheeDirect.nl nemen je in deze blog mee op een ontdekkingstocht naar de drijfkracht achter thee. Één dat de wereld en zijn bevolking nog altijd in de greep weet te houden. Is het hekserij, een monnikenbrouwsel of toch gewoon een bijzonder goed product dat zich staande weet te houden op onze in- en exportmarkt.

Hoewel wij ‘Merlijn’s Toverdrank’ in ons aanbod hebben, is dit helaas geen toverdrankje. Hoewel er wel degelijk ‘Kruidendames’ hebben bestaan die op basis van allerhande kruiden (bijvoorbeeld: heksenkruid) brouwsels samen stellen. Als één van de kruidenbrouwsels niet goed had uitgepakt, dan moest zo’n kruidendame al snel de dood bekopen als dorpsheks. Zo’n brouwsel bestond vaak ook uit dierlijke resten of ingewanden. – niet bepaald een lekker warm theetje dus. Tevens mocht de ‘patiënt’ dat dit goedje innam niet overgeven, anders zou het brouwsel zijn werk niet kunnen doen. Best smerig dus.

 

Ook als een kruidenvrouw meer winst had
dan een monnik werd zij vermoord.

Ook monniken namen tijdens de Middeleeuwen het werk van een kruidenvrouw in het geheim over. Kruidenvrouwen hadden de juiste voorraad van kruiden in hun kruidentuinen, specerijen en allerlei vreemde mixen, welke een kruidendame zich amper kon veroorloven. Alleen waren de monniken in één ding erg goed: het stilzwijgen. Zo konden zij ongestraft het werk van de zogenaamde ‘heks’ voort zetten. Ook als een kruidenvrouw meer winst had dan een monnik werd zij vermoord.

Verderop in de geschiedenis was het lang stil rond deze vorm van genezing. Het stond teniet als kwakzalverij en was slecht voor het volk. Momenteel besteden onze buurlanden: Frankrijk en Duitsland nog altijd veel aandacht aan deze kruidengeneeskunde. Ons land hecht er echter minder waarde aan, dan wel weer aan gewone heerlijke losse thee, daar zijn wij Nederlanders maar al te gek op.

Maar wat maakt thee nu eigenlijk zo lekker dat bijna iedereen het wilt drinken? – naast dat het zo lekker ruikt, is het juist de mix van al die verschillende kruiden, fruitsoorten etc. wat thee zo heerlijk maakt. Thee maakt overigens niet dik en kan net zo lekker zoetig zijn als frisdrank. Tevens is het geheel extra lekker te drinken tijdens de warme winterdagen. Ook de markt erom heen is breed opgezet. Over de hele wereld is thee verantwoord aanwezig. Overal is er voldoende informatie te vinden en het is ook erg leuk om te zien en te beleven met de juiste accessoires.

Bij TheeDirect.nl heeft u altijd de juiste thee in de buurt om uit te kiezen. - daar komt geen bezem aan te pas!
Tom de Vries