0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Thee heiligt alle middelen

Geplaatst op 12 maart 2015 door TheeDirect.nl | Tags: Mystiek, Traditie, thee, TheeDirect.nl | 0 reacties

Thee is waarschijnlijk het enige drankje waarbij wonderen geschieden, culturen verstrengeld raken en vervolgens onlosmakelijk met ons als mens verbonden blijft. We drinken het uit geloofsovertuiging of juist niet. Bij ziekte en gezondheid, maar ook om de rust in onszelf te kunnen vinden of vanwege het aantal prachtige tradities welke erin samenkomen. Dit maakt thee tot een doel dat alle middelen heiligt. - klinkt dit voor jou iets te zweverig en is thee slechts een warm drankje dat net iets teveel eerbied en respect afdwingt aan je bestaan.  - of is dat slechts een rede dit drankje niet te rooskleurig voor te stellen.

Al van oudsher dagen tot het heden lijkt men in thee een vorm van herkenning te vinden, alsof het er altijd al was. Thee kent dan ook net iets meer mystiek dan zijn concurrent "koffie". - en hoewel de concurrerende partij net iets meer stijl heeft, kent thee juist meer diepgang, zowel cultuurhistorisch gezien als geestelijk. Traditiegetrouw heeft het zijn plichten, kenmerken en waarde weten te bemachtigen door de eeuwen heen. - maar schuilt hier dan ook enig vorm van gevaar in? - is het wel goed als een drankje zowel als wondermiddel en heilig offer dient. Kan zoveel macht een drankje verwoesten of nog groter maken dan het al is.

Het warme goedje blijft altijd bescheiden ondanks
zijn vele optredens op het toneel des levens

Thee zou je bijna een Koninklijk predicaat kunnen geven gezien zijn status. 's Werelds grootste ideeën kwamen veelal bij het drinken van een kop thee tot stand. Ziektes werden uitgebannen, hele volkeren en legers werden er in tijden van kou of armoede mee op de been gehouden en zelfs huwelijken werden ermee verzegeld. En hoezeer we het trachten te romantiseren, het bewijs draait er niet omheen. Bijzondere mensen als: Ghandi en Moeder Teresa dronken thee terwijl zij hun liefdevolle daden verrichten. Thee verlicht immers de ziel en schenkt rust.

Het warme goedje blijft altijd bescheiden ondanks zijn vele optredens op het toneel des levens. - en bescheidenheid siert daarmee de drinker ervan. Eerlijk gezegd moeten we thee ook niet willen benaderen alsof het grootst of bijzonder is, liefdevol en zacht. Dit alles doet er niet toe. Ons warme goedje is slechts een deken welke wij af en toe even nodig hebben om ons te verbergen, warm te houden, veilig te voelen of misschien juist als een soort van cape voor de stoere held diep in jou.

Vandaar geen toost op Thee maar een lekker slokje uit dankbaarheid.

 

Tom de Vries