0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Kruidenthee en zwanger zijn: oplossing tegen ongemak en pijn

Geplaatst op 21 juni 2017 door Caroline de Vente | Tags: zwangerschap, zwanger, gezond, kruidenthee | 0 reacties

Zwanger? Dan ben je niet alleen gezegend met het wonder der ongeboren leven, maar zeer waarschijnlijk ook de ongemakken die bij zwangerschap om de hoek kunnen kijken. Misselijkheid, brandend maagzuur of niet kunnen slapen: kruidenthee helpt tegen tal van kwalen - maar welke kruidenthee mag tijdens je zwangerschap? TheeDirect.nl helpt je verder.

 

O, wee… door kruidenthee

Kruidenthee is lekker en gezond, maar gebiedt enige voorzichtigheid op het moment dat je zwanger bent. Wist je, bijvoorbeeld, dat verbena weeën opwekt? En dat anijs, venkel en zoethout in grotere hoeveelheden niet goed zijn voor je ongeboren kind?

Welke kruidenthee mag niet tijdens je zwangerschap?

  • Rozemarijn stimuleert de doorbloeding in het onderlichaam;
  • Pepermunt kan brandend maagzuur veroorzaken;
  • Aloë vera heeft een laxerend effect;
  • Citroen verbena kan de opwekking van weeën stimuleren;
  • Lavendel is een licht menstruatiebevorderend middel, waardoor je het sowieso in de eerste zeven maanden van de zwangerschap beter kunt vermijden.

 

Kruidenthee als remedie bij zwangerschapskwalen

Ochtendmisselijkheid

Schreven we eerder al over gember als middel tegen een te hoge bloeddruk: gemberthee helpt ook tegen je ochtendmisselijkheid. Gember heeft een antibacteriële eigenschap en warmt je van nature op, wat een positief effect heeft op de doorbloeding. Gemberthee stimuleert bovendien de alvleesklier en een gezonde spijsvertering én voorkomt hoofdpijn.

Brandend maagzuur

Gember- en kamillethee helpen tegen opkomend maagzuur, maar het meest effectieve middel is eigenlijk geen kruidenthee: groene thee is namelijk de aangewezen remedie. Groene thee bevat een hoge concentratie flavonoïden, een groep van bioactieve stoffen. Deze anti-oxidanten helpen om ontstekingen te voorkomen, stimuleren je spijsvertering en maken spieren sterker. Een efficiëntere vertering van je voedsel en een sterkere sluitspier tussen slokdarm en maag zijn dé oplossing tegen brandend maagzuur. Houd daarbij echter rekening met het advies van het Voedingscentrum om tijdens je zwangerschap niet meer dan drie a vier koppen thee per dag te drinken.

Winderigheid

Venkel is een uitstekend middel tegen problemen met de spijsvertering. Actieve bestandsdelen als anethol en fenchone voorkomen gasvorming én maken gassen sneller onschadelijk. Het helpt bovendien om spierspasmen te stoppen. Daarmee is venkelthee hét middel tegen winderigheid. Hoewel de meningen over het gebruik van venkel tijdens de zwangerschap uiteenlopen, staat het Voedingscentrum één a twee glazen per dag toe. Ze adviseren echter wel met klem die maat aan te houden, daar bepaalde stoffen in venkelthee niet goed zijn voor je ongeboren kind.

Slapeloosheid

Een goede nachtrust is belangrijk, maar ongemakken van iedere aard kunnen de rust ruw verstoren. Kamillethee werkt licht kalmerend en rustgevend. Kamille bevordert namelijk de slaap door zwellingen - als gevolg van ontstekingen en allergieën - te verminderen. Vanwege de antioxidanten heeft kamillethee bovendien een versterkend effect op je immuunsysteem en dat is altijd mooi meegenomen!