0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Int. Vrouwendag met Judith Leyster

Geplaatst op 8 maart 2015 door TheeDirect.nl | Tags: 2015, Judith Leyster, Internationale Vrouwendag, Vrouwen Power, theedirect | 0 reacties

In het kader van Int. Vrouwendag willen wij van TheeDirect.nl een bijzondere vrouw in het zonnetje zetten. Met name een vrouw waar niemand het echt over heeft, maar wel weer iemand dat iedereen zou moeten kennen. Onze voorkeur ging dan ook direct uit naar "Judith Leyster". Wanneer het om Meesterschilders gaat hoor je namen vallen als: "Rembrandt", "Vermeer", "Van Haarlem", ga zo maar door. Maar wanneer hoor je eigenlijk de naam van een vrouw vallen? Judith Leyster, de jongedame op de foto: is benoemd tot Meesterschilder in de 17e eeuw, en was daarmee één van de eerste vrouwen dat zich zo mocht noemen. Niet verkeerd toch?

Zij staat ook wel bekend als de vrouw van Molenaer, tevens een kunstschilder. Hoewel de schilderkunst van het stel bijzonder veel op elkaar lijkt is er toch een duidelijk verschil in richting. Jan Miense Molenaer stond meer bekend om genrestukken, portretten en religieuze taferelen. Het talent van zijn vrouw was aanzienlijk groter, en haar richting was meer de kant van: vrolijke, musicerende mensen, al ging haar aandacht meer uit naar het schilderen van enkele personen. Echter zorgde de komst van kinderen ervoor dat zij haar talent niet langer in gebruik nam. - wel gaf zij veel van haar tijd aan het promoten van de kunstwerken van Molenaer. Het oeuvre van Judith zelf staat vastgesteld op zo'n 48 werken, waaronder: "Jongen met fluit", "Man die een vrouw geld aanbiedt" en "Spelletje Tiktak". Twaalf van haar werken zijn nergens meer te vinden en over zo'n 7 werken bestaat twijfel over het feit of zij het nu wel of niet geschilderd zou hebben.

jdutihOok was zij één van de weinige schilders uit de Gouden Eeuw die de concurrentie aan ging met "Frans Hals", vandaar de veelvoorkomende vergelijkbare schilderijen. Maar ook was zij vernieuwend in lichteffecten bij nachtval. Judith Leyster was een vrouw met moed op gebied van de schilderkunst.

Hoewel men uiteindelijk haar naam vergat, is er lange tijd onrust geweest over haar kunst. Men dacht namelijk dat het van "Frans Hals" zelf was. - op zich geen slecht compliment! Rond de 19e eeuw komt men erachter dat haar initialen: de ineengevlochten J en L aan Leyster toebehoort. - Vooral de pijl naar rechts welke eindigt in een ster maakt deze werken weer geheel van haar.

Of Judith Leyster graag thee dronk weten wij helaas niet. - wel was zij voor een vrouw haar tijd ver vooruit. Om in de Gouden Eeuw Meesterschilder te kunnen worden moest men zichzelf bewijzen met een mooi schilderij. Leyster creëerde daarop haar zelfportret (zie foto boven). - en eigenlijk staat zij er in werkelijkheid tweemaal op.

Judith Leyster was een echter "Power Vrouw", en een Power Vrouw drinkt "Vrouwen Power" van TheeDirect.nl. - Wij wensen jou alvast een hele gezellige vrouwendag toe met extra veel POWER!

Leuk Feitje:

Een infrarood toont geen vrolijke vioolspeler op de ezel voor haar, maar een vrouwenportret, waarschijnlijk een portret van Judith zelf.