0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Een Sally Lunn Bun bij de High Tea

Geplaatst op 5 juni 2016 door TheeDirect.nl | Tags: Solange Luyon, Calvijn, Somerset, Bath, Sally Lunn, High Tea | 0 reacties

Sally Lunn Bun is de theecake met geschiedenis: bij het horen van de naam 'Sally Lunn Bun' denkt menig Hollander nu niet gelijk aan cake, en al helemaal niet aan iets lekkers voor bij de thee. Toch is dit een subliem dessert in Engeland. Het beroemde recept is bedacht door de Frans Protestantse vluchteling Solange Luyon. Net als vele andere Hugenoten wist zij te ontsnappen aan de onderdrukking en vervolging in Frankrijk.

Hugenoten waren aanhangers van de theoloog Johannes Calvijn. Wegens de komst van een nieuwe religie was een massale slachting onderdeel van de dagelijkse orde. Niet zo gek ook dat Solange in 1680 naar Bath, in het Zuidwestelijk gedeelte van Engeland was gevlucht. Hier noemde men haar in de keuken al snel Sally Lunn. - Veranglisering voor: "Sol et lune". Dit is Frans voor "zon en maan". Al snel bakte zij hier de meeste lekkerste versnaperingen.

53f739e0d4ddf0116780202 Onderdrukking, vervolging en slachting van Hugenoten

De broodjes zijn te vinden in het 'Sally Lunn Eethuis', gelegen aan de '4 North Parade Passage' in 'Bath', gelegen in het Engels Graafschap Somerset. Het is op Londen na, de meest bezochte plaats in Engeland. Mocht u hier eens langs gaan, breng dan na het eten van een Sally Lunn Bun theecake vooral een bezoekje aan het museum in de kelders. Hier zijn de Romeinse fundering, evenals de vele interessante opgravingen nog altijd te bewonderen.

Uit Gilbert & Sullivan's comic opera The Sorcerer:

"Now to the banquet we press; now for the eggs and the ham;
Now for the mustard and cress, and now for the strawberry jam!
Now for the tea of our host, now for the rollicking bun,
Now for the muffin and toast, now for the gay Sally Lunn!
WOMEN: The eggs and the ham, and the strawberry jam!
MEN: The rollicking bun, and the gay Sally Lunn! The rollicking, rollicking bun"

janepict Jane Austen

Het recept voor de 'Sally Lunn Bun' bestaat uit een gistdeeg met als inhoud: room, eieren en kruiden. Dit is vergelijkbaar met de zoete 'Brioche' broodjes uit Frankrijk. Het broodje wordt gesneden en warm geserveerd met boter toe. Ondanks dat wij het cake-achtig broodje hier niet kennen is het gebakje nog best bekend. - en ideaal voor bij een High Tea. En als je voormalig romanschrijfster 'Jane Austen' mag geloven, is dit broodje, ofwel cakeje Hemels!

Uiteraard kunt u de 'Sally Lunn Bun' zelf ook maken met dit recept (Engelstalig/Nederlandstalig).  Enjoy!