0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Is een infusie of kruidenthee wel of geen thee

Geplaatst op 5 maart 2015 door TheeDirect.nl | Tags: melange, Infusie, Tisane, kruidenthee, thee, losse thee, theedirect | 0 reacties

In deze blog geven wij antwoord op de algemene vraag: of sommige variaties van losse thee en/of kruidenthee wel of geen thee genoemd mag worden. De meeste soorten losse thee lijkt mede door de bereidingswijze enorm veel op thee. Alhoewel deze “thee” niet afkomstig is van de theestruik: is “Tisane” misschien een betere benaming dan thee.

Volksmond

In de volksmond heet zoiets dan ook wel een “infusie”, ofwel “kruidenthee”. Hierbij wordt water over de kruiden gegoten waarna de trekkingstijd relatief langer is dan thee. ‘Maar waarom noemt men (inclusief het ‘Theemuseum’ in Houwerzijl) het dan losse “thee”?’ – Dit is een goede vraag welke wij graag willen beantwoorden.

Variatie in losse thee

Over het algemeen kiest men voor losse thee zodat de theebladeren meer ruimte krijgen. Nu heb je wel verschillende soorten “losse thee”: ons assortiment bestaat dan ook uit pure losse theeën, melanges en infusies. Maar toch wordt dit allemaal gewoon “thee” genoemd. Het enige verschil tussen losse thee en een infusie is het ontbreken van theeblaadjes. In de volksmond spreekt men dus nog altijd van “kruidenthee”, maar het zijn in feite “kruiden infusies”.

In Engeland heet het “infusion (infusie)”
en in Frankrijk “Tisane”.

De Klant

“Maar waarom verkoopt u deze variaties van losse thee dan als thee?” In het spraakgebruik worden infusies nog altijd omschreven als thee. Hoewel het geheel geen thee is kunnen klanten teleurgesteld raken van het verschil tussen een infusie en thee. In Engeland heet het “infusie” en in Frankrijk “Tisane”. In Nederland noemen mensen het nog altijd thee omdat de teleurstelling anders te groot is. – en welke klant in menig Nederlands restaurant vraagt er eigenlijk naar een infusie zonder een link te leggen naar het plaatselijk ziekenhuis. Tevens liggen "infusies" gewoon tussen de thee bij uw supermarkt. Ergens is het ook wel te begrijpen waarom men liever het woordje “thee” hoort vallen. - één ding staat als paal boven water: lekker is het wel!

Leuk feitje

De trektijd van je eerste kopje thee heet ook wel: het toedienen van de eerste infusie. Doe je de volgende trektijd met hetzelfde zakje dan ben je bezig aan de tweede infusie. - ofwel toedienen van smaaksterkte.

Lees ook:

Tom de Vries