0 items - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Boston Thee Feest

Geplaatst op 10 februari 2015 door TheeDirect.nl | Tags: Revolutie. Sons of Liberty, Boston Tea Party, theedirect, blog | 0 reacties

Boston thee feest

Bij een feestje met thee denken wij algauw aan een High Tea, helaas dacht men hier anno 1773 anders over. Terwijl Johann Christian Bach zijn ‘Symfonieën Opus 9’ schreef was een groep Amerikanen bezig aan een heus verkleedpartijtje dat wij hedendaags nog altijd kennen als de ‘Boston Tea Party’. – hun klederdracht: de ‘Mohawk Indiaan’. Dit was het begin van een oproerkraaiend protest tegen de invoerrechten op thee. Juist ja, thee heeft kennelijk ook rechten. – en bij een recht kan men weerstand verwachten. Dit was dus precies wat er gaande was in het jaar dat Johann Wolfgang von Goethe zijn tragedie ‘Götz von Berlichingen’ schrijft. Dit verhaal beschrijft tevens een conflict tussen machthebbers en het volk. Uiteraard heeft Goethe zich in zijn beschreven stukken aangesloten bij het volk: de armen en boeren. Alles lijkt dus wel een beetje samen te vallen in dit jaar. Enfin, we hadden het over thee.

Terug te komen op de Amerikanen in Indiaans klederdracht: zij waren deel van een patriottisch broederschap genaamd: ‘Sons of Liberty’, ofwel ‘zonen der vrijheden’. Zij kwamen in opstand voor de rechten van de kolonisten in strijd tegen de Britse overheid. – een overheid dat wij vandaag de dag zowel kennen als ‘SIS’ of ‘MI6’. – met name bekend door de boeken en films over het fictief personage ‘James Bond’.

Terug in de geschiedenis lag het verhaal net iets anders. De Britten waren geslepen en wilden ondanks de veel te dure invoerrechten gratis aan koloniale thee komen. Met steun van Koningin Elisabeth I stichten zij de ‘East India Company’, ofwel: Oost-Indische Compagnie. Zij stichten vanuit deze compagnie ‘Hongkong’ en ‘Singapore’, gingen de strijd aan tegen piraterij en vestigde de teelt van thee in India. Als je dacht dat zij zo druk genoeg waren, heb je het mis. Gelijktijdig hielden ze ook nog eens Napoleon gevangen. Wat zij echter nooit hadden zien aankomen waren de ‘Sons of Liberty’. – wacht, even het zakje uit mijn thee halen.

"De Britten waren geslepen en wilden ondanks de
veel te dure invoerrechten gratis aan koloniale thee komen"

Vooruit, we kunnen verder: hoewel hun schepen bij bijna alle Amerikaanse aanleghavens geweigerd werden, waren ze in Boston meer dan welkom, althans dit was de insteek. Niemand had kunnen vermoeden dat er een vies luchtje in de haven te ruiken was, nouja figuurlijk geroken dan. Het moet een koude nacht geweest zijn op 16 december te Massachusetts. Het typisch Amerikaans winterweertje kan een behoorlijk snijdend gevoel geven op de huid. Niettemin stormden zo’n 60 leden van de ‘Sons of Liberty’ de ‘Old Griffins’ werf op.

Dat er maar liefst drie theeschepen aangemeerd lagen deed hun schijnbaar weinig, tot niets. – al zou een enkeling vast gehuiverd hebben bij de gedachte betrapt te worden. De schepen: ‘Dartmouth’, ‘Eleanor’ en de ‘Beaver’ lagen letterlijk te wachten op een overmeestering. – één dat tot op de dag van vandaag nog steeds een legende genoemd mag worden. Nog voor de klok negen uur in de avond kon slaan was de volledige lading van maar liefst 342 kratten vernield. – een handelswaarde van zo’n £10.000 pond ging eraan. Het hele goedje verdween onder de stilte van de zee en het ruizen van de golven. Iedere onderofficier van elk schip diende na afloop een gedwongen verklaring af te leggen van deze pijnlijke gebeurtenis: ‘het ging puur om de thee’.

De haven van Boston werd gesloten en een Amerikaanse Revolutie kwam uit een diepe slaap tot leven. – blijkt maar weer hoe belangrijk thee voor de mensheid kan zijn. Ik geniet nu nog meer van het volgende kopje thee van TheeDirect.nl dat ik straks even ga zetten. - er is immers keus genoeg.

Tom de Vries